Mesikämmen Challenge

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Leon Lenkki 2013 - Tampere


Nähtävästi kirjoittamispuoli on näin alkuun vahvasti minun heiniäni. Noh, ehkä kahden vähemmän kisanneen kaverin joukosta saan itse puserrettua parhaimman analyysin irti. Nimenomaan analyysi varmasti kuvastaa omia kisakertomuksiani melkoisesti!

Leon Lenkki on siis ehdottomasti ajankohdaltaan paras partiotaitokilpailu Suomessa - usein lämpötila heittelee toukokuun lopulla jo 20-25 astetta, valoa riittää myöhään ja kesä on juuri puhkeamaisillaan. Lisäksi kisat on aina hyvin järjestetty, tehtävät ovat monesti jopa SM-kilpailuja parempia: selkeitä tieto- ja taitotestejä ilman sen ihmeellisempää kikkailua. Kisa on siis kansallinen partiotaitokilpailu.

Kisatiimin kasaan saaminen toukokuulle on aina jollain tavoin haastavaa, Jokella on jos jonkinlaista kissanristiäistä (sotilas5-ottelukarsintoja yms.), Markus reilasi pitkin Eurooppaa ja tällä kertaa myös Niilo vietti aikaa Ivalon hangilla vielä kisan aikoihin, joten oli aika etsiä taas uutta verta pt-kisoihin. Tällä kertaa tiimiksi muodostuikin yllättävän helposti Petri, Taneli (viime Leon Lenkki ensimmäinen kisa harmaassa) ja Paavo (edellisen kerran partiotaitokisoissa vuonna 2001?). Ajatuksena oli pitää hauskaa ja hoitaa etenkin suunnistukset kunnolla, eikä niinkään treenata teoriaa.

Kisa oli tällä kertaa Tampereen Lokkien ja Kotkien järjestämä, joten kärjestä muutama Kotkavartio varmasti puuttuisi. Kisamaasto kierteli Sorilassa Tampereella (samoissa ympyröissä mitä Olympia LL vuonna 2007 (ehkä)).

Kisa lähti mukavasti käyntiin helpohkolla pöytälampun teolla. Mukavan leppoisa aikaraja ja tehtävä saatiin valmiiksi, mutta erojahan helpolla kätevyydellä ei saada aikaan (meille 3. parhaat pisteet). Heti lähdön jälkeen saimme Geokätköily-tehtävän, jossa piti erilaisten vihjeiden avulla ratkaista koordinaatit Geokätkölle ja sen jälkeen hakea se. Erittäin hauska tehtävä, päädyimme lopulta hakemaan kaikki kätköt (ainoana tiiminä) ja todistimme myös alkuperäiset olettamuksemme vääriksi, kätköt olivat todellakin useasti piilossa vaikeissa paikoissa. 
Suomen linnut - tehtävä testasi Suomen lintujen hallintaa melko kokonaisvaltaisesti: nimeä kaikki Suomessa esiintyvät linnut - periaatteella. Petri oli liekeissä tehtävän saatuaan ja tehtävästä tulikin 4. parhaat pisteet. Vanhoina maakrapuina karttanavigointi-tehtävän meripartiohommat olivat meille tiukassa aikarajassa liikaa ja jäimme muista. Perhostunnistustehtävä oli kisan ainoita mielestämme hieman tyhmiä tehtäviä, aihe hyvä - toteutus huono. 

Ensimmäinen suunnistustehtävä olikin Tuulihaukan pisteiden muodossa hieno. Hajaantuminen, 45 min aikaa, hakeaa mahdollisimman paljon raakapisteitä (rastit jaoteltu vaativuuden mukaan 4-9 pisteen arvoisiksi), 3 erilaista karttaa (normi, käyrä+suot, pelkkä käyrä kauimmaille alueille). Tanelille normi, Petrille käyrä ja suot ja Paavo kauaksi hakemaan pelkillä käyrillä. Kaikki tekivät hyvät, ellei erinomaiset suoritukset: kaikki missasivat 1-2 suunnistelluista rasteista, mutta ajoitus osui nappiin. Paavo oli 2 min ajan päättymistä maalissa, Taneli ja Petri 15 sekuntia myöhässä! Pisteet 8,8/9, kun toiseksi parhaat 4,9! Keskiarvo 1,9 pistettä!

Seuraavalla rastilla olikin ruoanlaittoa ja vatkaimen teko, työnjako meni: Taneli ja Petri kätevyyteen, Paavo tekemään jotain italialaista pastasettiä, josta kukaan ei tiennyt mitään. Omasta mielestämme vatkain oli tasapainoinen suoritus ja saimme laitteen kasaan ja toimimaan juuri ajan loppuessa. Pisteet 5/6, kun toiseksi parhaat olivat 2,8 ja keskiarvo reilusti alle 2! Huima ero tässäkin! Paavo teki parhaansa pastan kanssa ja jäimme parhaasta suorituksesta vain pisteen (hyvä ns. damage-control).
Kisan EA-tehtävät olivat kannaltamme hieman kehnoja. Molemmissa tehtävissä turhat virheet, jotka olisi voitu poistaa paremmalla kommunikaatiolla. Niissä piste/tehtävä takkiin.

Pikkutehtävissä (3-4 pistettä) otimme melko tasaiseen tahtiin takkiin semmoista 0,4-1 piste, joka tasoitti tilannetta melkoisen paljon! Tehtävät tuntuivat monesti hyviltä suorituksilta, mutta pikkutehtävissä usein vartion yhteispeli ja kisakokemus tuovat pisteitä.

Yösuunnituksessa teimme ratkaisun, että vain Petri ja Paavo lähtevät suunnistamaan ja Taneli jää kätevyyttä tekemään. Yösuunnistuksessa 2. parhaat pisteet (parhailla oli 3 miestä mukana) ja kätevyydessä kitarasta 7/10 pistettä. Kätevyydessä jäi tällä kertaa pisteitä hampaankoloon (vasta 6. parhaat pisteet) ja peli tiukkeni jälleen. 
Sunnuntai olikin pikkutehtävin parissa puuhailua, osassa teimme hyviä suorituksia ja kasvatimme eroa, osassa tuli hieman takkiin. Hienoja tehtäviäkin oli, mm. aamun ensimmäinen suunnistustehtävä LOST, jossa vastailimme kysymyksiin radalla ja teimme yhden pistesuunnistusrastin piirtämisen. Petri oli aivan loppu tässä vaiheessa kahden täysivauhtisen suunnistuksen jälkeen ja matkanteko oli hidasta. Kuitenkin kysymyksistä kaikki oikein ja rasti millilleen kohdalleen ja parhaat pisteet jälleen! Lisäksi ylitys tehtiin pienessä purossa köysien ja poikkipuun avulla, tässä kuvia. Onnistuimme mainiosti! 


Maaliin tullessamme tiesimme olevamme hyvillä sijoilla, suuria epäonnistumisia ei tullut. Muutama tehtävä hieman epäilytti, mutta vastaavasti muutama oli ollut varsin loistokas. Ehkä parasta kuitenkin oli se hauska fiilis, mikä koko kisan porukalla oli ollut. Emme olleet yhdessä kisanneet kertaakaan ja homma toimi alusta lähtien kuin nakutettu! Etenkin Paavon kotiutuminen pt-kisoihin oli kyllä yllättävän jouhevaa, heti ensimmäisestä tehtävästä lähtien homma toimi!

Kisasta tuli loppuviimein niukka voitto 0,4 pisteen erolla toiseksi tulleeseen! Pitkä Leon Lenkkien 4. sijojen sarja kirkastui kertaheitolla. Kisan jälkimainingeissa ajatus hiipi jo kahdesta Ähtärin Eräveikkojen vartiosta syysSM-kisoihin! We'll see!

PetriEi kommentteja:

Lähetä kommentti