Mesikämmen Challenge

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Porin Raasto 2015 kahden tiimin voimin!

Moro taas tauon jälkeen!

Viikko ennen omaa Mesikämmen Challengea lähdimme kahden tiimin voimin katsastamaan Yyterin maastoja Porin Raaston merkeissä. Tiimit olivat Petri + Paavo, toimiva kaksikko jo kevään Retki-Rogainingista ja Taneli + Pauli, jonka oletettiin olevan meidän ykkösnyrkki. Allekirjoittanut vitsailikin edellisviikolla, että taktiikka on selvä: Paavo vetää omaa vauhtiaan jalalla ja Petri roikkuu parhaan kykynsä mukaan pääosin n. 1 min/km perusvauhdiltaan kovemman Paavon peesissä. Oletus oli, että nopeilla vaihdoilla ja virheettömällä suunnistuksella saadaan aina Tanelia ja Paulia kiinni, vaikka jalalla vähän jäätäisiinkin.

 

Keli suosi kisaajia ollen lähes täydellinen +18-20 puolipilvisessä säässä. Aamulla jo kartanjaossa selvisi kisan luonne aika selvästi: luvassa oli melko simppeli rata, joka runtataan kovaa läpi. Kisan kaava oli: prologi jalalla (n. 3 km), pyöräilysiirtymä asvalttia pitkin melontaan, jonka jälkeen oli ohjelmassa toinen jalkasuunnistus (n. 9 km), josta taas tietä pitkin fillarilla kolmanteen jalkasuunnistukseen (n. 3 km), jossa kerättiin loppujuoksun rastit. Loppujuoksuun (n. 7km) siirryttiin fillarilla parin maastorastin jälkeen.

 https://porinraasto.files.wordpress.com/2015/07/pyc3b6rc3a4ilyosuus-kilpasarja.jpg

Eli nopealla laskutoimituksella oletuksena n. 4h 30 min kisaan mahtui reilut 20 km juoksua/suunnistusta ja 20-30 km paahtamista maastopyörällä lähinnä asvalttiteitä. Mukavaa lisämaustetta juoksuihin kuitenkin toi se, että rastit sai osuuksilla hakea vapaavalintaisessa järjestyksessä. Aikamoinen juoksukisa oli siis luvassa.

Prologiin lähdettiin juoksemalla lähtöpaikalta 400 metriä kartoille rantaan, joissa ei ollut sen enempää kikkailtu: 8 rastia haettavana vapaavalintaisessa järjestyksessä. Etukäteen oli sovittu, että Petri suunnistaa prologin ja Paavo leimaa. Vauhti oli alkuun aika murhaavaa ja MK-kynnys ylitettiin kevyesti muutamaan otteeseen. Sujuvalla rastien hakujärjestyksellä prologista Petri ja Paavo kolmantena jatkamaan matkaa ja Taneli & Pauli n. 1-2 minuuttia perässä neljäntenä. 

Pyöräosuudella otimme Paavon kanssa melko rauhassa ja Taneli & Pauli ajoivat meidät kiinni ja melontaan lähdettiin tasatahtiin. Kärki oli n. 2-3 minuuttia edellä. Melonnassa Petri & Paavo hakivat ensimmäistä saarirastia ja paattiinkaan ei saatu kauheaa liikettä, mutta rantauduimme silti viidentenä heti Tanelin ja Paulin perässä. 

 https://porinraasto.files.wordpress.com/2015/07/reposaari-kilpasarja.jpg

Juoksuun lähdettiin ravaamaan taas kovaa alusta lähtien Paavon vetäessä letkaa. Rastit napsuivat kohdilleen varmasti, eikä helpossa maastossa ollut kovinkaan suuria pummin paikkoja. Yksi kehno reitinvalinta tuli, jonka vuoksi jouduimme hieman palaamaan takaisin ja virhettä tuli 2-3 minuuttia. Vaihtoon tullessamme oletimme olevamme n. sijoilla 3-5 ja Väsyneet oli saanut meidät melkein kiinni. Paluumelonta sujui jo huomattavasti sujuvammin ja SaVe:n vihreäpaidat etenivät jälleen peräkanaa kohti pientä MTB-polkuosuutta. Polkupätkällä eroja ei saatu toisiimme aikaiseksi, mutta tielle päästyämme Taneli ja Pauli löivät reidellä sen verran kovempaa, että eroa tuli minuutin verran. Lisäksi Väsyneet nykäisivät meidät kiinni pyöräosuuden loppupuolella. https://porinraasto.files.wordpress.com/2015/07/kallo-kilpa-ja-kunto.jpg

Kallon suunnistuksessa kerättiin 1:2500 mittakaavan kartalla rastit loppujuoksuun. Petri suunnisti vuorostaan ja Paavo piirteli rasteja karttaan, jolloin Petri sai aina hetken huilia. Suunnistus sujui, joskin yhden rastin ollessa 100 metriä väärässä paikassa tuli virhettä muutama minuutti. Maastona tuo Kallo oli kyllä hieno! Sai oikein ihmetellä suunnistuskartalla, että mitäs tämä 29 ympärillä oleva oikein onkaan reittisuunnittelussa :) Petri myöskin heitti päälleen rantakivikkoon, joka hidasti menoa hetkeksi. Vaihtoa lähestyttäessä huomasimme kuitenkin saavuttaneemme jo Free Adventuren ja tuumasin Paavolle olevamme todennäköisesti kolmantena n. 1-2 minuuttia kärkeä perässä. Vaihdot olivat varmasti porukan nopeimpia, koska emme edes yrittäneet vaihtaa fillarikenkiä jalkaan lyhyille pyöräosuuksille ja jatkoimme fillarilla taas eteenpäin. Hetken pyöräiltyämme huomasimme peräpeilissä jälleen Tanelin ja Paulin kirivän meitä kiinni tehtyään huonon kiertojärjestyksen Kallon suunnistukseen. 

Kuvaajakin osui paikalle rastilla, joka oli väärässä paikassa. Ihmettelyksihän se meni :)
Ilmeistä päätellen ei voi ainakaa yrityksen puutteesta syyttää!
Fillariosuuden loppupuolella ollesseen sukellusquestiin tulimme Paavon kanssa neljäntenä n. 3 minuuttia kärkeä perässä. Taneli ja Pauli olivat kolmantena tässä vaiheessa. Kuuden kärki oli käytännössä 4-5 minuutin sisällä kaikki vielä tässäkin vaiheessa kisaa ja totesimme kisan ratkeavan loppujuoksuun.

Loppujuoksussa yksi rasti oli 30 metriä väärässä paikassa ja nykäisimme ko. rastille Free Adventuren ja Outdoor Athleticsin kiinni. Tosin rastilta lähdettäessä OA lähti lyömään jalalla semmoista iskua ettei meillä ollut siihen mitään asiaa. Tässä vaiheessa n. 6 km ennen maalia alkoivat myös Petrin jalkakrampit tulla kuvaan mukaan. Kova kisavauhti Paavon perässä teki tehtävänsä ja loppujuoksu olikin aivan selviytymistä eikä kiri paljon irronnut. Onneksi Paavon reitinvalinnat olivat jälleen timanttia ja pummista ei ollut tietoakaan. Puolivälissä juoksua Petrin reidet olivat jo käytännössä krampissa koko ajan, eikä mitään "nykimistä" ollut enää havaittavissa. Silti n. 3 rastia ennen maalia yllättäen Free Adventure painoi ohitsemme. Olivatkohan lie pummia tehneet. Peesiin ei tosin ollut mitään saumoja. Viimeisellä rastivälillä huomasimme peesissämme myös Veljet K - tiimin, joka oli ollut kisassa käytännössä edellämme tai takanamme koko ajan. He nykivät etumatkamme pikkuhiljaa kiinni ja ärsytys oli suuri kun tajusi että mahdollinen podiumpaikka karkaa kramppien ansiosta, juoksuvauhtia kun ei voinut yhtään kiristää. 

Kisan loppuun järjestäjä oli kuitenkin bonuksena laittanut meille vielä SUP-lautailuviestin extrana reittikirjaan, jota Free Adventure ja Veljet K ei heti tajunnut. Lisäksi Taneli ja Paulikin putkahtivat vielä samaan aikaan rannalle. Tässä vaiheessa totesimme että OA oli n. 10 minuutin keulassa, mutta sijat 2-5 olivat käytännössä 10 sekunnin sisään. Paavo nosti meidät jälleen kakkosiksi ja Taneli toi toisen joukkueen kolmantena vaihtoon. Petri kuitenkin hyytyi/kramppasi sen verran pahasti että sijamme putosi viidenneksi. Pauli tosin nousi samalla toiseksi! Loppukiri olikin sitten tuskainen taistelu kramppeja vastaan, lonkkanivelen ollessa ainut liikkuva nivel jaloissa! 

Maalissa tuskien taival sitten alkoikin, kun Petri kramppasi maalileimauksen jälkeen n. 10 minuuttia yhtä aikaa molempien reisien ja pohkeiden voimalla :) Samalla saimme tietää, että Free Adventurella oli tullut väärä leimaus ja nousimme neljänsiksi jääden alle 3 minuuttia kakkossijan Tanelista ja Paulista. 

Oli kyllä hienoa kerrankin kisata koko ajan aivan kärkiporukassa! Aikamoinen sprinttihän tuo kisa oli loppuajan painuessa hivenen 4,5 tunnin päälle. Erot pysyivät pieninä, koska suunnistuksellisesti kisa ei tarjonnut mitään kovinkaan suuria haasteita. 

Kisassa oli mukava tunnelma. Reitti oli kyllä omaan makuuni etenkin pyöräilyn osalta tylsä. Ymmärrän tietysti, että jollain piti Reposaareen päästä, jos ja kun sitä haluttiin hyödyntää, mutta oli se silti melko turhauttavaa MTB:llä. Vapaavalintainen rastijärjestys on kaksiteräinen miekka, toisaalta hauska, mutta samalla siinä hieman aina sekoaa kun ei tiedä millä sijoilla milloinkin etenee. Questeja olisi varmasti saanut tuohon maastoon vaikka mitä (veteen hyppyjä, köysihommmia etc.), sukellusquest oli mukava ja toi mukavasti muistoja 2012 Rokuan kisasta. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti