Mesikämmen Challenge

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

12th MuddyX - 4h MTB-rogaining, Oulu

Tämmöistä tällä kertaa!

Alunperin tällä kohtaa kalenterissa oli Jämin minirogaining, joka vaihtui aika nopeaan Oulun keikkaan kun MuddyX-päivä varmistui. Siinä mielessä tämä on melkoisen hämmentävää, etten koko 4 vuoden Oulussa asumisen aikana saanut ko. kisaa mahtumaan ohjelmaan (aina jokin toinen kisa päällekkäin) ja nyt Oulusta lähdön jälkeen täällä kuitenkin ollaan. Sinällään luvassa oli siis tuttuja maisemia ja paikallistuntemusta tuli kyllä käytettyä hyväkseen. Tosin näin oli varmaan 95% muillakin, joten yhtään en varmaan siitä hyötynyt. 

Tällä kertaa luvassa oli 4h Hietasaaresta käsin seikkailua ympäri Oulua. Olin päätellyt reitin suunnan aika hyvin (aiemmissa ei tuota seutua ole kauheasti vielä hyödynnetty). Lähtö oli 17.00, joten viimeiset 2 tuntia oli luvassa pimeässä painamista, mikä aiheuttaa aina omat haasteensa. Mukana oli MTB-sarjassa n. 30 henkeä ja loput 5 sitten matkasivat tossulla. Oma tavoite oli olla ensikertalaisena puolenvälin paremmalla puolella, olihan kesän aikana pyörällä eteneminen tuntunut kehittyneen aika mukavasti.

Reitin suunnittelun pitäisi olla rogainingin suola, mutta nyt annetussa n. 20 minuutin puitteissa ei paljon ehtinyt kuin piirtää rastivälit, mutta mitään matkan mittauksia ja pistesaldoja ei ehtinyt laskemaan. Omasta mielestä fiksu reitti kuitenkin löytyi ja matkaan.

Lähtölaukauksen pamahtaessa oma reittisuunnitelmani oli vetää ensin Hietasaaressa olevat kohtuullisen isoilla pisteillä olevat rastit, jotta ne varmasti tulee haettua (lopussa on aina kiire). Lisäksi pisteet näyttivät kohtuu pahoilta (etenkin 72), joka olisi voinut pimeällä olla melko infernaalinen. Piti käydä alkuun varmistamassa, pääsisikö 72:lle etelän kautta polkua pitkin pyörällä ja sitten uiden rastille. Sillan jälkeen oli aidat vastassa ja eikun takaisin. Matka 72:lle oli perinteistä Seppoa, merivesi oli kuulemma metrin korkeammalla kuin rastia viedessä, joten puoleen sääreen asti oli vettä varmaan 400 metrin matkalta. Oli muuten varpaat jäässä! 

53, 63 ja 92 suunnitelman mukaan suoraan rastille, jonka jälkeen taisin olla ainut joka lähti suoraan Bonusrasti 3:lle (3 bonusrastia, joilla yhdellä oli "savuava ase", piti selvittää millä). Noh, osuin suoraan ensimmäisellä vedolla oikein, mutta pientä lisälenkkiä se aiheutti. Hietasaaressa sykkeet oli käytännössä koko ajan 165-175, joten aika rapsakkaa tahtia sitä tuli kuitenkin vedettyä.


Olin tässä vaiheessa n. 3-4 minuuttia Ojalaa perässä ja aikalailla saman verran Keskinarkauksen Jussiin oli eroa (joka lähti kiertämään reittiä toisinpäin). OYSilta 81 rasti kiinni ja matka jatkuu. Tuuli oli välillä jotain aivan järjetöntä! 

Seuraavalla pätkällä teinkin sitten jälkikäteen katsottuna pahimman virheeni. Hain itse rastit 91-43-51-41-31-71, kuin Ojala oli napsinut 41-31-51-91-43-71. 71:lle tullessa oli minulla kilometrejä takana jo 28,2 kun Ojala oli tullut samat rastit 23,7 kilometrin tuuppauksella. Varsinaisesti koukkua ei tullut, mutta järjestyshän on ihan idioottimainen näin jälkikäteen katsottuna. Suunnistus toimi koko ajan aika mainiosti ja siinä ei eroja syntynyt. Edettiin Ilmosen Markuksen kanssa pitkään siten, että Markus pyöräili kovempaa ja minä napsin aina edelle kun Markus pummasi rasteja tai sekosi reitillä. 

Jalka tuntui vielä hyvältä tuossa 1h 45min jälkeen. Sykkeet edelleen koko ajan luokkaa 160+, mutta niin se pitää ollakkin. 


Rastin 33 jälkeen totesin, ettei maksa vaivaa lähteä seikkailemaan 2 pisteen rastille tässä vaiheessa kisaa ja ajelin siitä kylmästi ohi, nappasin 61 ja jatkoin matkaa suunnitelman mukaan kohti 52:sta. Ennen 52:sta tuli pimeä. 32 oli alunperinkin tarkoitus jättää väliin, mutta ajatuksena oli hakea 73 52:n jälkeen. Jalka alkoi jo painamaan jonkin verran tuossa ennen 52:sta ja tankkasinkin Gainomaxin ja geeliä 2h 30 min kohdalla. 

52:lle tulikin sitten kisan isoin pummi, otin väärän ojan (penkkatie jatkui pitemmälle, mitä kartassa) ja tulin hieman liikaa vasemmalle ja olipahan ryteikkö vastassa! Siihen semmoinen 5 minuutin edestaas sinkoilu. Tässä kohtaa kypäräkameran video on kyllä mukavaa katsottavaa.


Lähdin vielä 52:lta alkuperäisen suunnitelman mukaan ajatuksena hakea pistona 73, mutta jo ennen pikitietä täytyi todeta, ettei kello anna siihen mitään mahdollisuuksia ja eikun täysillä kohti 62:sta. Tässä kohtaa olisi voinut olla jo ikävä suunnistaa pimeällä, jollen olisi muistanut yöcupin suunnistuksista parin vuoden takaa ko. maastoja. Reitillä oli pari "rokuapolkua", jossa rengas upotti koko matkalla sen 10-20 cm ja ajo meni aivan mönkimiseksi, hyvä jos eteenpäin pääsi. Ja reisi oli kyllä aika lopussa jo. 62 oli hiekkakuoppa alueella, jossa oli 500*500 metrin alue pelkkää avointa hiekkakuoppaa/maakasoja. Meinasi kyllä usko loppua, mutta tuurilla rasti löytyi ja kohti 82:sta. Sekin vielä napsahti kohdilleen, harmi vaan etten bongannut uutta pururataa ennen Hiukkavaaraa, sillä olisi voinut minuutin voittaa ajassa. 


Olin laskenut lähtiessä, että 82 menee aikaa maaliin (12 km) semmoiset 30 minuuttia. Rastilla leimauksen jälkeen oli kellossa 3:29:30, joten kiire tulee! Loppu olikin sitten aika taistelua. 30 minuutin kiri asvaltilla kohti maalia. Reisi oli jo sen verran väsynyt, että myöhästyin vajaat 2 minuuttia 4h määräajasta ja sain 2 miinuspistettä, mutta ai että oli hieno fiilis! Lopussakin oli vielä useampia reitinvalintoja, joista itse tein ehkä hivenen pitemmän, mutta toisaalta todella selkeän tuuppausvalinnan.


Käytännössä tein omaan taito- ja kuntotasooni nähden lähes maksimisuorituksen. Tuskin olisin paremmalla järjestyksellä aiemmin saanut yhtään rastia enempää haettua ja ajan suhteen meni kyllä periaatteessa aivan nappiin arviot! 

Sijoitus kisassa oli lopulta 3. johon täytyy olla kyllä todella tyytyväinen! Kuitenkin lopulta ensimmäinen rogaining, missä olen mukana ja heti nappisuoritus. Kärkikaksikon (Ojala, Keskinarkaus) vauhti on kuitenkin (vielä) sen verran kovempaa, ettei siihen olisi mitenkään pystynyt. Itsellä tuli matkaa 68 km ja pisteitä kaiketi 105/121 (kärjellä 69-71km/113 pistettä). Äkkiseltään katsottuna Jussin reitti näyttää fiksummalta, ja tuolla reitillä olisin ehkä itsekin muutaman pisteen enemmän saattanut napsia. 

Kaikki reitit näkyvillä www.gpsseuranta.net ja kisavideo tulee jossain vaiheessa! Harmi, että kypäräkamera alkoi toimia vasta pimeän tullen, jolloin siitä nyt ei kauheasti saa kuin fiilistä :) 

Petri 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti