Mesikämmen Challenge

maanantai 7. heinäkuuta 2014

Rokua Geopark Challenge 24h!

Moro taas!

Alkukesän kisat huipentuivat sopivasti siihen rajuimpaan seikkailuun. Sanoin itse 2 vuotta sitten keskeytettyämme ko. kisan n. 21h jälkeen etten kyllä ikinä enää lähde pitkään sarjaan mukaan. Olinkin varautunut täysin koko talven 6h kisaan lähtemiseen ja siinä sijoituksen parantamiseen. Kuitenkin huhti-toukokuussa varmistaessani Niilolta kisaan lähtöä ilmoittautumista varten tuumasi Niilo:"Joo eikös se ole sovittu että mennään ja laita samalla siihen kaksneloseen". Huoh. Eihän siinä sitten taas mikään auttanut kuin alkaa metsästää kolmatta miestä tiimiin. Mutta kuinkas kävikään, Jokke "Mulla on jo tiimi kisaan" => Taneli "Oon jo ilmoittautunu 6h kisaan". Hmm, ketäs sitten. No lopulta Iivanaisen Matti päätti lähteä sopivasti testailemaan omia voimiaan meidän mukaan ja tiimi oli kasassa. 

Kisan tavoite: Prologissa roikutaan porukan mukana kisafiiliksellä ja pieni "ylikovaa" vetäminen on hetkittäin sallittu. Prologin jälkeen lyödään sitten selviytymismoodi päälle ja tavoitteena selvitä maaliin ennen sen sulkeutumista 32 h kohdalla, toivon mukaan koko rata kiertäneenä.

Valmistautuminen nyt oli kerrankin pykälää rauhallisempaa, tulimme Matin kanssa jo perjantaina Ouluun, haimme kartat ja järjestelimme kamat. On siinä aivan tolkuton määrä miettimistä aina ennen kisaa kaikkine vaihtopaikkoineen ja tankkauksineen! (Ja silti tulee unohdettua mm. kaikki vaihtovaatteet) Olihan siinä pojilla mennyt kuitenkin melkein puolille yötä kuitenkin ennen nukkumaan pääsyä.

Lähtö oli Oulusta Rotuaarilta klo 10 lauantaina. Oletettavaa oli, että kisa pyörii aika tutuissa maastoissa, olimmehan kaikki asuneet Oulussa koko opiskeluajan 4-6 vuotta. 

0 h 0 min (kisan startista) Lähtö tapahtuu auton perässä juosten kohti Ainolanpuistoa. Lähdemme kohtuu leppoisasti lönköttelemään nopeimpien rempoessa melko kovaa! Ainolanpuistosta kartta käteen ja keräämään seuraavan osuuden 6 rastia puistosta suunnistamalla. 


0 h 24 min Niilo veti hyvin suunnistuksen ja tulemme prologin 1. osuudelta vaihtoon sijalla 12. Muutama timanttinen reittivalinta matkalla, mm. yksi loistava kahlausratkaisu. Patjat kantoon ja coastaleeringiin! Patjoina JYSK:n varavuoteet, joita ei oltu ehditty testata kertaakaan! 
Pappajuoksu jo tässä vaiheessa käynnissä!

0 h 32 min Patjojen kanssa juoksu on melko tympeää, mutta pakko on mennä. Olemme kohtuu kovien kavereiden kanssa samoilla sijoilla ja jäämme hieman jalalla. Niilo korjaa toisaalta loistavilla reittivalinnoilla tilannetta mukavasti. 
"Uimapatjat" kannossa!

1 h 35 min Osuus 2 - check, nyt tultuna 8,5 km. Vaihtoon kärkeä 24 minuuttia perässä. Aika suoraan on paukuteltu, koska kärjellä matkaa on tullut tähän kohtaan 8,9-9,2 km. Patjat pois ja rullikset jalkaan. Tarkoituksena on bongata eri tavoilla maalattuja sähkökeskuksia. 

1 h 42 min Heti rullistelun alkuun haasteita tottua karttaan ja tajuta mitä etsitään. 4 minuutin virhe ja muutama tiimi tulee kiinni. Sijoitus nyt 17. Tunne on kuitenkin hyvä ja luistelu kulkee mukavasti.

2 h 00 min Niilo ei huomaa lukea ohjetta ja etsimme 5 min sähkökeskusta, jota ei tosiaan edes pitäisi tässä olla. 5 minuutin pummi tähän. Jäimme edellesisestä letkasta nyt jonkin verran. 

2 h 34 min Prologi maalissa, Sepon tavoiteaika tähän oli 2,5 tuntia ja jäimme siitä ainoastaan 4 minuuttia. Hyvin tuli tähän asti, rullistelun lopussa ohitimme takaisin 2-3 tiimiä ja nyt juosten kohti kanootteja!

2 h 50 min Leppoisaa lönköttelyä kohti Hietasaarta. Siellä pikkuinen Vauhtipuisto-quest ja kanooteille. Kanooteille menossa vielä 4 minuutin pummi n. 200 metrin matkalla. Hmph. Petrin suunnistusta tässä siis.

3 h 30 min Melonta ei tunnu lähtevän käyntiin oikein mitenkään. Kanootti ei pysy virrassa linjassa ja tuntuu, että jäämme edellä meneville koko ajan. 

4 h 10 min Mukava pikku 3 metrin quest-hyppy kohtuu viileään meriveteen virkistää mukavasti. Ripeää toimintaa rastilla!

5 h 00 min Saavumme Ainolanpuistoon melomaan/kantamaan kanoottia ojassa. Yhden kantopätkän jälkeen paukautamme vielä kanootin nurin, onneksi Tuomas oli kuvaamassa sen! 


Plumps.
5 h 20 min Tietomaa-questina oli laskeutuminen 45 metriä korkeasta tornista. Oli muuten melkoisen siistiä. Ainut ongelma oli siinä, että allekirjoittaneen prusikkiin oli laitettu 4 kierrosta kolmen sijaan, jolloin prusik jarrutti menoa niin paljon, etten meinannut päästä alas kunnolla. Siinä olisi voinut aivan täysin roikuskella kädet levällään pelkän kasin ja prusikin varassa, eli putoamisvaaraa ei ainakaan ollut! Kahden käden runnomisella pääsin sitten kädet aivan hapoilla alas ja jäin odottelemaan poikia. Mattikin tuli alas kuin vanha tekijä, vaikkei takana ollut yhtään laskeutumista! 

Tästä alas! Harmi, että allekirjoittaneella oli välinehaasteita niin ei päässyt naaattimaan.

 5h 50 min Vihdoin Oulujoella ja 9,5 km vastavirtaan paukuttelua ennen seuraavaa rastia. Nyt paatti tuntuu vihdoin kulkevan suhteellisen suoraan, mutta matka ei silti etene kauheaa vauhtia, vaikka koitammekin tempoa välillä oikein tosissaankin! Gappyn miehet olevinaan liplattelevat puoliteholla koko ajan samaa vauhtia, mutta saamme onneksi edes roikuttua perässä.

8h 30 min Pari tiimiä otti taas kiinni ja painoi ohi, vaikka koitamme nykiä ihan tosissaan.

8 h 50 min Turkansaaressa pikku juoksuquest sujuu nopeasti ja pääsemme vihdoin melomaan hetken myötävirtaan!


Sanginjoella! Enää muutama km koskikahlausta jäljellä!


9 h 30 min Ei surkea. Sanginjoen matalia, kivisiä ja liukkaita koskia pitkin pitää kanoottia vetää ylöspäin n. 40 minuutin ajan. Hidasta, märkää, viileää, mutta hieno kokemus! Fiilis pysyy hyvänä koko kiskomisen ajan!

10 h 10 min Melonta päättyy ja kanootti kantaen Sankivaaraan vaihtopaikalle. Jäimme tiimeille, joita vastaan kisasimme prologissa n. 50 minuuttia melontaosuudella, enkä millään jaksa uskoa että siitä kaikki olisi hartijoista kiinni! Vaihdossa fiilis on hyvä, meillä oli mukana ruokatermoksissa lämmintä pastaa ja sämpylöitä. Hieman kuivaa vaatetta päälle ja matka jatkukoon. Omaksi harmikseni totesin unohtaneeni maalikassiin varatrikoot, pyöräilyhousut, kuivan t-paidan ja kuivat sukat+bokserit. Luvassa siis pitkä yö pyöräillessä pitkillä kalsareilla!

11 h 00 min Ai että tätä nautintoa kun pääsee luukuttamaan pyörällä! Pikku tauko ja juomaa Pilpasuon laavulta ja matka jatkuu. Teknisemmillä pätkillä huomaan, että etenkin Matti jää kohtuu paljon. Ei tietysti mikään ihme - lainapyörä, jossa pelkät lukkopolkimet (ei siis 50/50 kuten minulla) ja 0 km maastopyöräilyä takana. Noh, rauhallisella tahdilla edetään. 

12 h 00 min Pitempää hiekkatiepätkää edetään, Matti vetää hyvää kyytiä aina tielle pääsyn jälkeen! Loputtoman pitkiä rastivälejä, mutta suunnistus kulkee mukavan virheettömästi. 

12 h 30 min CP10 - check. Team Sweco Finland paukuttaa rastin jälkeen edelle ja katoaa muuten saman tien näkyvistä! Hirveä spurtti heiltä!

13 h 5 min Todella hienoa maastoa pyöräillä ja vielä aivan mahtava auringonlasku. Nyt on hienoa. Matkajärven rannoilla on ehkä kisan hienoimmat näkymät, vaikka Rokua on vielä kaukana! Tiepätkillä Matti menee miljoonaa ja me roikutaan perässä, mutta maastossa pääsen ainakin itse todella helpolla.

15 h 00 min Viimeinen rasti ennen fillariylistystä haettuna. Niilon takamus huutaa hoosiannaa ja tiepätkilläkin pitää seistä aika paljon. Peesissä roikkuen Niilo kyllä tulee hyvin, vaikka Niilolle kisan jännittävin osuus onkin! 

15h 25 min Fillariylitys. Ensin veneellä pienempi ylitys yli ja sitten fillarin kanssa patjoilla. Matkimme edellä meneviltä tyyliä ja painan itse suorilta yli. 

16 h 00 min Ja joudun sitten odottamaan 15 minuuttia poikia vastarannalla. Noh, lopputuloksena minulla kastui kalsarit ja pojilla ei. Olisi sitä voinut silti nopeamminkin mennä.

16 h 20 min Keittotauko järjestäjän toimesta! Keitto naamariin ja Duckboard - speciaalille! Eli pitkospuita 90% polkuosuudesta. Itsellä oli tässä kohtaa märissä pitkissä kalsareissa ja kengissä niin törkeän kylmä, että painoin vaan täysiä edellä ja jouduin sitten odottelemaan poikia aika paljoa. Olotila oli, että jos tästä horkasta selviää niin läpi mennään! 

18 h 02 min Fillari kulkee edelleen melko hyvin ja pummitta! LynxLynx2 tiimillä rengas puhki ja paukutamme edelle. Nyt alkaa olla Niilon maaginen raja "jos Utajärvelle päästään niin läpi mennään" - aika lähellä! Omat vaihteet ei enää toimi kunnolla kun tipuin pitkospuilta duckboardissa takavaihtajan päälle.

18 h 15 min Gappy pummaa ja painamme edelle. 

18 h 30 min Haimme seuraavan rastin Utajärvellä oikeastaan ilman pummia (jälkeenpäin täytyy todeta, että yhtenä harvoista joukkueista). Matkalla näimme jo saaneemme myös Kurtsaa kiinni melkoisen paljon! Kellon ollessa 4 aamulla vaikuttaisi siltä, että muut väsyvät tai pummaavat jo melkoisesti.

18 h 50 min Nyt on ehkä kisan ensimmäistä kertaa semmoinen puristusfiilis, että kohta hapottaa! Tähän mennessä oltiin tultu aikalailla cruise controllina, mutta nyt kulkee. Pari ohitusta ja tieto siitä, että edellä meneviä on saatu kiinni aiheuttaa näköjään kisafiiliksen heräämisen! Pitkää tiepätkää vedetään.

19 h 20 min ... Ja sitten hapottaa. Itsellä tuntuu jo kohtuu pahalta, mutta takana taitaa tummua vielä hivenen enemmän. Noh, kohta ollaan Ahmaksella ja se on melko maaginen fiilis. 

20 h 5 min Ahmaksen lintutorni - check. Matka jatkuu, nyt alkaa oma pyörä pitää jo melko kriittisiä ääniä.

20 h 50 min Rokuan kankailla!! Minä ja Niilo ollaan ihan fiiliksissä kun maastot on niiiin siistejä ja kohta vaihtuu fillariosuus pois. Matti sen sijaan tuskailee liian tiukkojen lukkopolkimien kanssa ja kaatuu neljännen kerran ylämäessä pyörän sutiessa rantahiekassa. 

21 h 10 min Voi tuska mitä mäkiä ja kaikki tiet ja polut ihan hienoa hiekkaa. Raskasta on. Mutta kello on jo 7 aamulla ja alkaa aurinko lämmittämään mukavasti. 

21 h 12 min Matti kaatuu yhdeksännen kerran.

21 h 47 min MTB-osuus ohi! Fiilis on huikea, 120 km pätkä on kuitenkin meille kaikille pisin yhtäjaksoinen pyöräily koskaan. Ja omasta suorituksesta pitää olla tyytyväinen, kaikki oikeat reittivalinnat ja ilman pummia! 

22 h 00 min Hetkinen. Jotenkin muisteltiin, että loppujuoksu on 30 km. Vielä mitä. 42 km vielä juoksua ja rullaluistelua jäljellä. Noh, eihän se auta kun lähteä nytkimään rauhassa rasti kerrallaan.

22 h 28 min Ja matka jatkuu (jälkeenpäin katsottuna yllättävän pitkän tauon jälkeen) rullaluistimilla kohti suunnistusta! Oma luistelu tuntuu todella hyvältä ja rennolta.

22 h 52 min Rullikset pois ja juoksu/matelu/kävely liikkeelle. Nyt on raskas jalka ainakin itsellä ja Niilolla. Matti sen sijaan vaikuttaa yllättävän pirteältä.

23 h 50 min Rasti kerrallaan napsitaan. Nyt jo jalka taittuu vähän hölkkään ja Matti spurttailee rastit ja me pystytään joka rastilla nipistämään sen n. 50 metriä matkoista. Maasto on todella vaikeaa suunnistuksellisesti. Käytännössä ainoat karttamerkit on korkeuskäyriä.

n. 24 h 50 min Rulliksilla takaisin ja matka jatkuu kohti Rokuan kuntokeskusta, jossa osuuden viimeinen rasti häämöttää!

n. 25 h 40 min Kuntokeskus - check. Nyt alkaa jo itselläkin luistelu hapottaa. Matilla ei ole enää sauvoissa piikkejä ollenkaan ja Niilo on aika hiljaa peesissä.

n. 26 h 20 min Vaihdossa, rullikset pois ja pikkuhiljaa lenkkareita taas jalkaan.

n. 26 h 45 min Vaihdosta viimeiselle 12 km juoksuosuudelle. 

n. 27 h 15 min Viimeinen quest - pikku uinnit saareen (allekirjoittanut ui vapaaehtoisesti sään ollessa kuuma!) ja toiseksi viimeisen rastin paikan selvittäminen "sukeltamalla"

n. 27 h 20 min Niilo ojentaa kartan minulle ja juoksee metsässä sukkasiltaan varpaiden kipeiden rakkojen vuoksi. Suunnistus ei kuulemma suju enää kun sattuu niin paljon.

n. 28 h 00 min Matti kiipeää toiseksi viimeisen rastin Pookivaaran tornista ja lähdemme viimeiselle juoksuosuudelle kohti maalia. Päätetään juosta koko matka.

28 h 30 min MAALISSA! Huikea fiilis. Väsynyt, mutta kovan loppujuoksun jälkeen todella onnellinen. Läpi tultiin, ei välttämättä kaikista ripeimmillä tauoilla, mutta varmasti yhdellä tarkimmista suunnistuksista. Pummia ei tullut kuin muutama minuutti prologin rullaluisteluosuudella. Sijoituksesta ei mitään hajua, mutta sillä ei ole niin väliäkään.

Kokonaisuudessaan varsin onnistunut kisa. Ripeämmillä vaihdoilla voisi ajasta lähteä n. 30 min ja melonnasta+fillarista saisi helposti n. tunnin pois, mutta sen jälkeen ei enää kyllä tällä kunnolla pystyisi kiristämään yhtään. Ensi vuonna koitetaan roikkua vähän kovempaa ja vedetään vielä vähän miestä tummemmaksi!

Nyt jatketaan Mesikämmen Challengen suunnittelua. Eli jos luet tätä, etkä ole vielä ilmoittautunut kisaan niin 16.8. Ähtärissä pamahtaa! Pääsarjana 7 h, joten sinne vaan!

https://www.facebook.com/events/301950673302653/
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti