Mesikämmen Challenge

tiistai 19. elokuuta 2014

Mesikämmen Challenge 2014! - kisamestarin mietteitä.

Puh!

Nyt alkaa olla homma paketissa ja rastit pois maastosta, joten pystyy pikkuhiljaa niputtamaan kisaa tässä jo pakettiin näin järjestäjän näkökulmasta. Ehkä tästä on myös hyötyä tuleviin kisoihin valmistautuessa? Kisan järjestämispäätös syntyi 2013 heinäkuussa Rokua Geopark Challengen jälkeen Ähtärissä kisakavereiden kanssa lenkkeillessä. Tarkoitus oli järjestää Ähtärissä meidän omalle porukalle treenikisa, josta lopulta muodostui koekisa tälle nykyiselle Mesikämmen Challengelle. Joskaan koekisasta ei jäänyt kuin 1 rastipiste ja riveringin alue tämän vuotiseen kisaan! 

Ajatuksena oli järjestää pidemmän sarjan osalta mahdollisimman kova kilpailu ns. sprinttikisaksi ja siihen kylkeen aloittelijoille sopiva, rennompi sarja. Tämä tarkoitti runsaasti kastumista, uintia, single-trackia, haastavia ja hienoja rastipisteitä ja karttakikkailua. Ähtärin maastot antavat hienot puitteet rakentaa kisaa, vaikka korkeita paikkoja ja suuria kallioita/rakennuksia ei löydykkään. Oma tuntemukseni paikallisista maastoista yhdistettynä erilaisiin kilpailumuotoihin (seikkailu/suunnistus/partiotaitokisojen kikkailusuunnistukset) antoi hyvät pohjat reittisuunnittelulle ja tieto siitä, millainen on ns. hyvä rata oli mielestäni hyvä! Jokaisella rastilla oli selkeä tarkoitus: hieno rastipiste tai reitin ohjaaminen hienompiin maastoihin.

Reitin osalta päädyimme järjestäjän kannalta simppeliin viuhkareittiin, jossa osuuksien välillä voidaan käydä vaihtopaikalla. 

Kisan alku:
- Halusin alkuun n. 20 minuutin pakkaa sekoittavan prologin, jossa olisi mukavia rastipisteitä ja jotain karttakikkailua. Heti prologin jälkeen siirryttäisiin flowparkiin (http://www.flowpark.fi/ahtarizoo/), joten eroja olisi hyvä saada sopivasti jo heti alkuun.

7h sarjan osalta tämä tarkoitti kolmea karttaa, joista sprinttisuunnistuskartalla oli 3 rastia (ja kartta oli peilikuva), pullautuskartalla 3 rastia ja ilmakuvalla 2 rastia. Nämä sai hakea vapaassa järjestyksessä limittäinkin. 4h sarjan osalta rasteja oli yhteensä 6 ja sprinttikartta oli oikein päin.Prologi toimi mielestäni erittäin hyvin, rastipisteet oli mukavia, maasto oli sopivan vaihtelevaa ja pakka saatiin hajalle hienosti ennen siirtymistä flowparkiin, joka mielestäni toimii tällaisessa kisassa aivan järjettömän hyvin! Suosittelen kaikille! 

Prologin jälkeen 7h juoksi melonnalle ja 4h lähti pyöräosuudelle. Tällä ratkaisulla kanootit saatiin hyödynnettyä molemmilla sarjoilla ja pyöräosuuden alussa olleille Questeille ei tullut ruuhkaa. 

Käydäänpä loppukisa läpi sarjoittain, ensin Raju 7h: 

Melonta 7h sarjalla oli yhdistelmä jokea, joessa raahaamista (vain 50 metriä suuntaansa), järveä ja salmessa mutkittelua. Seuraava rasti oli saaren itäpuolella ja ainakin Hiiltomiehet näyttivät sitä hieman hakeneen. Yksi maukas reitinvalintakin saatiin melontaan ympättyä (CP2 ja CP3 välille) kannaksen läpi menevää ojaa pitkin, jonka yhtä lukuun ottamatta taisivat GPS-seurannan mukaan löytää. Kovien multisport-tiimien melontakokemus paistoi tässä osuudella selkeästi ja Hiiltomiehet, sekä WRC2015.rogaining.fi paukuttivat keskimäärin 6 minuuttia eroa takana tuleviin!  


Ojan kautta oikaisu!

Kuten jo fiksuimmat tajusivat, kartalla olevalla suttauksella on jokin merkitys kisassa. -- Ja se selvisi heti seuraavalla osuudella, eli juoksu/uintiosuudella, jossa väleillä CP5-CP6-CP7 oli kartalta poistettu polut ja tiet, joka ainakin näyttäisi toimineen tarkoituksensa mukaisesti, eli muuten selkeästä maastosta oli saatu enintä polkujuoksua pois ja ainakin HePa taisi pientä virhettäkin tehdä. 


Seuraavasta välistä tuli lopulta varsin mielenkiintoinen, jopa oletettua mielenkiintoisempi! Reitillä oli kolme selkeää vaihtoehtoa CP7-CP8 välille, joista ratamestarin valinta oli uida CP7-rastilta takaisin maihin ja juosta selkeitä polkuja ja teitä aina Hotelli Mesikämmenen taakse rantakallioille, josta liplatella patjoilla (joita yllättävän harvalla oli mukana!) CP8 viereiseen niemen kärkeen. Kuitenkin top4-tiimeistä Hiiltomiehet, WRC2015.rogaining.fi ja MyllyTeam paukuttivat ensin läheiselle saarelle, josta edelleen Hankasaareen (iso saari) ja sitten Hankasaarta pitkin rastille. Pullautuskartalla suunnistaneet tosin tietävät, että pienikin vihreä pullautuskartalla hidastaa matkaa merkittävästi ja saaressa sitä oli paljon! Olisiko tässä polkujen ja teiden poistaminen vaikuttanut vielä kärkitiimien reittivalintaan? Tiimi Puskista tulleet ja metsään menneet teki tähän ratamestarin optimireitinvalinnan ja oli mm. kärkeä (Hiiltomiehiä) 10 min nopeampi, PTMM:llä tosin oli patjat mukana! 


Vihreällä piirretty reitti on ns. ratamestarin reitinvalinta ja kisassakin nopein!


Loput kolme rastia juostiin Kierinniemen hienolla luontopolkualueella, jossa CP10 oli mm. taisteluhaudassa ja siitä täysillä vaihtoon! Osuuden kärkiajan teki lopulta Napapiirin Ukot, yhdistelmä uimaria ja ähtäriläissyntyistä suunnistajaa oli nähtävästi toimiva! Toiseksi nopeimpana ravasivat Väsyneet, jotka selkeästi olivat sisuuntuneet ennen melontaa tapahtuneesta virheestään! Osuus oli kisamestarin mielestä erittäin hyvä toteutukseltaan: sekoitus karttakikkailua, tiukkaa suunnistamista, selkeää juoksua ja uinnin/patjojen kanssa taktikointia! MTB-osuuden järjestely Ähtärin maastoihin on mielenkiintoinen haaste. Hyvä MTB-osuus seikkailukisassa pitää kuitenkin sisällään reitinvalintaa, tiukkaa singletrack-taiturointia sekoitettuna selkeämpään reisirunttaukseen tiellä. Heti MTB-osuuden alkuun sijoitettiin myös kaksi Quest-kikkailua, joista ensimmäisessä joukkueen tuli jakautua kahdelle eri "linjalle" sillan alle meneville köysille. Toisen köyden päässä oli EMIT-leimaus ja toisessa joukkueen piti tutkia/muistaa kartalle merkitty polkureitti (jonka varrella olivat rastit 13 ja 14). Näin köysikikkailulle saatiin mielekäs tarkoitus ja rasti sai kyllä kehuja runsaasti! Quest 3 vastaavasti oli nopea frisbeegolfin heittämistehtävä, jossa heitettiin 10, 7,5 ja 5 metrin viivoilta koriin. Mitä kauempaa heitit, sitä nopeammin pääsit etenemään. Jos 5 metristä ei osunut, jouduit kantamaan tukkia lyhyen reitin.

Rasti 15 oli mukavan pienen lammen rannassa, josta saatiin mainio reitinvalintaväli CP16:sta.  GPS-seurannasta voi tutkia vaihtoehtoja, mutta optimivalinnan tekivät kärjestä Hiiltomiehet, HePa, Väsyneet ja PTMM. Samalla reitille saatiin todella mukava tekninen pyöräpätkä. Seuraavaa CP17 rastia kärjestä yllättävän monet pummasivat hieman ja itse rastin saadakseen joukkueiden piti kahlata pyörien kanssa vajaat 1,5 m syvän puron yli, josta matka jatkui hiekkatietä kohti Quest 4:sta. 

Quest 4 rasti oli merkattu vanhan lentokentän reunalle ja rastipiste itsessään oli haastava. Rastilla olikin kartta, jossa joukkueet ohjattiin 300 metrin päähän tekemään itse tehtävää. Rastilla haettiin viestisuunnistushengessä vanhalta hiekkakuoppa-alueelta rasteja vuorotellen kartan ja asteiden/mittojen perusteella. Partiotaitokisoista tuttu tehtävä toimi myös näissä karkeloissa mainiosti! Quest 4 - CP18 väli olikin selkeää hiekkatierunnomista, rastipiste itsessään oli vanhan sorakuopan/lammen harjanteen päällä varsin mukavalla paikalla. CP18-CP19 haastoi kilpailijoiden reisiä oikein tosissaan muutaman melko raskaan nousun osalta. Tähän ei sen ihmeempää reitinvalintaa edes tarvinnut, koska mäet antoivat riittävästi haastetta. CP19:lla oli kartta rastista CP20 (joka ei etukäteen ollut kilpailijoilla tiedossa), joka piti hakea kilpailukartan ulkopuolelta ulkomuistilla tai kopioimalla tärkeimmät maastokohteet omiin karttoihinsa. Itse rastille mentiin mukavia singletrack-polkuja tai pururataa pitkin ja mäkeä riitti taas! 


CP20-21-22-23 oli melko suoraviivaista etenemistä parilla reitinvalinnalla ja CP22 oli sillan alle melko kinkkisesti piilotettu osittain tahattomasti (lippu oli kellahtanut maahan ja mennyt lyttyyn). CP23-TP3 oli reitinvalintaväli, jossa optimikierron tekivät Hiiltomiehet, WRC2015.rogaining.fi ja PTMM, muut tekivät suoran reitinvalinnan linjanaluspolkua pitkin, joka oli melko märkä ja sitä myöten hitaampi. MTB-osuudella erot alkoivat sitten "revetä" kärjen takana. WRC2015.rogaining.fi oli nopein Hiiltomiesten kärsiessä välinerikon, mutta tehden silti eroa Hepa:an. Tällä osuudella ns. omille tiimeille tulikin sitten eroa kärkeen reilummin: MyllyTeam 10 min, Napapiirin Ukot ja PTMM jäivätkin sitten jo tunnin kärjelle. Tiedetään siis missä on treenattavaa! Väsyneet tyrkkäsivät kovaa, tullen ensimmäisen MTB-rastin 15 min virheen jälkeen loppureissun jopa kärkeä kovempaa.

Seuraava osuus oli Niemisjoella tapahtuva rivering, jossa joen molemmin puolin oli rasteja siten, että käytännössä joka toinen oli toisella puolella ja joka toinen toisella. Reitinvalintaa haastavoitti länsipuolella kulkeva retkeilyreitin polku, joka oli nopeaa juosta verrattuna joen itäpuolen pusikkoihin. Lisäksi viimeinen rasti "ojan pää" oli monelle tiimille erittäin haastava johtuen karttaan merkitsemättömästä ojasta. Tällä osuudella MyllyTeam teki pohjat, Hepan ollessa toiseksi nopeimpia ja Hiiltomiehet kolmanneksi nopeimpia kohtuu isosta pummista huolimatta viimeiselle rastille. 

Loppu oli vielä reitinvalinta, jonka selvitti parhaalla jalalla Hiiltomiehet tullen selkeällä 11 min erolla voittoon! Ratamestarin ominaisuudessa pitää myös olla tyytyväinen, koska kärjen välinerikon ja pummien jälkeen jääminen 18 minuuttia tavoiteajasta on mielestäni melko hyvin arvioitu!

Reitti sai kyllä todella yllättävän hyvää palautetta monipuolisuudestaan! Kommentit "paras multisport-kisa vuosiin"; "voittaa kyllä multisport-cupin kisat reitiltään"; "malliesimerkki siitä, että tasaisellekin maalle saa hienon reitin" olivat kyllä maaliintulon jälkeen hienoa kuunneltavaa! Ensi vuonna entistä parempi! ;)

Tulokset siis:
7h
Numero Tiimi Leimojen määrä Kokonaisaika
1 19 Hiiltomiehet 39 07:18:08
2 24 WRC2015.rogaining.fi 39 07:29:03
3 16 HePa 39 07:43:19
4 15 MyllyTeam 39 07:50:48
5 12 Väsyneet 39 08:16:45
6 27 Puskista tulleet ja metsään menneet 39 08:45:18
7 11 Napapiirin Ukot 37 08:20:54
8 23 Suopursut 1 37 08:57:30
9 26 TNT 36 09:21:03
10 13 Viidakko Jormat 34 08:58:17
11 17 Celes Velos 24 09:35:50
12 21 Team Monni 16 05:08:02
kesk* 14 MesiMetsä 39 10:43:24
kesk* 22 JumiKlossiX 38 10:08:36

*Maaliintulon määräaika umpeutui (9h 30min)

Sitten Rento 4h kisa:

Prologin jälkeen siis pyöräily. Tässä haasteena oli rakentaa reitti, joka ei vaadi maastopyörää, mutta on silti mielekäs ja tarjoaa mahdollisia reitinvalintoja. Questeina olivat samat kuin 7h, tosin sillalla kartanluvun sijaan loppu joukkuen hyppäsi sillalta alas! Pyöräilyn kärjestä pääsi lähtemään Lahjattomat reenaa, joka koostui Sivenin sisaruksista (Hanna ja Kalle), joten alun prologin vauhtia ei tarvinne ihmetellä :) Muutenkin myös 4h sarjan kärki oli Rento-sarjan nimestä huolimatta kohtuullisen kovatasoinen! Toisaalta sarjassa oli myös mahtavasti useita ensikertalaisia ja itsensä haastajia!Riveringin alkuun TP1:lle tultiin edelleen LR:n pitäessä keulapaikkaa, mutta Kalaveden kintas (Pasi Pesola/Kuisma Taipale) ja Suopursut hiillostivat kyllä alun virheiden jälkeen kovaa. Neljäntenä tuli naisten sarjan keulilla Hiihtorinsessat koostuen Aution Tiinasta ja Jasmi Joensuusta, hiljaa ei siis tämänkään sarjan kärjessä painettu! 

Rivering oli muuten sama kuin 7h-sarjalla, mutta eteläisin rasti oli jätetty väliin. Riveringissä Kalaveden kintas paukuttikin vakuuttavasti kaikille rastiväleille kovimman ajan ja painoi eroa kiinni 7 minuutilla (18 min vs. 25 min Siveneillä ja Suopursuilla). Tasoeroista kertonee jotain se, että nopeimmilla meni 18 minuuttia ja hitaimmilla yli 50 minuuttia.

Riveringin jälkeen siirryttiin reitinvalintavälin TP1-CP7 kautta vaihtoon, jolla Lahjattomat reenaa putosikin kehnompien pyörien ja hitaamman reitinvalinnan myötä kärjestä kolmanneksi.


Vaihdosta jatkettiin juoksu/uintiosuudelle, joka oli käytännössä lyhennelmä 7h sarjasta toisinpäin kierrettynä. Eli ensin Pilkkasaareen, josta kahden rastin kautta Papinkivelle vaihtoon ja melomaan. Tässä pätkällä LR ja Suopursut vielä kirivät Kalaveden Kintaan eron kiinni ja melontaan lähdettiin tasatilanteesta, kunnes LR kaatoi kanoottinsa :) Huomattavaa on myös, ettei kukaan Rentosarjalaisista bongannut ojan kautta oikaisevaa reitinvalintaa. Lopun juoksussa KK ratkaisi voiton itselleen Suopursuista ja LR juoksenteli kolmanneksi jääden melonnassa kuitenkin melko selkeästi. Hiihtorinsessat tulivat maaliin naisten sarjan voittajina neljäntenä oikeastaan koko kisan ajan tasaisesti kärjelle jääneenä.  

Tulokset:

4h
Numero Tiimi Leimojen määrä Kokonaisaika
1 29 Kalaveden kintas 19 03:20:27
2 36 Suopursut 19 03:21:47
3 38 Lahjattomat reenaa 19 03:30:23
4 34 (N) Hiihtorinsessat 19 03:41:50
5 33 Team Mesimäyrät 19 04:10:03
6 39 Trio Ohraset 19 04:44:15
7 32 (N) SE3 19 04:55:33
8 30 (N) HC Lost Talents 19 04:56:13
9 40 (N) SSU-Ladyt 18 04:38:40
10 35 TakTik 18 05:31:25
11 37 Suopursut 10 17 04:33:48
12 41 Team SeMiKaNi 16 05:28:32
13 38 Peränteen Eräjormat 16 05:55:56

Myös Rento-sarja oli varsin onnistunut reitiltään, sopivan haastava/sopivan helppo sarjan luonteeseen verrattuna! Ja palaute oli mahtavaa myös tästä sarjasta.

Ensi vuonna kisan tiedotus entistä aiemmin liikkeelle ja vähintään 50 tiimiä mukaan! Reitille keksitään varmasti yhtä paljon, ellei enemmän haasteita ja hienouksia. 
Ja lopuksi kevennyksenä kisan "parhaita" pummeja kootusti GPS-seurannasta! Ottakaa huumorilla, näistä sitä aina opitaan ja tämän takia GPS-seuranta on huikea :)

Nuoret pojat teki kisan isoimman pummin, n. 40 minuuttia!

Väsyneet menivät karttamuutosten kanssa sekaisin, tässä 15 min virhe!

Vanhalla lentokentällä oleva piste oli monille vaikea!

Väsymystä ilmassa? n. 13 min

Kisan viimeisen CP:n virheitä kärjellä ja sen takana! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti